Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani..

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap Hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafa`at (pertolongan) disisiNya melainkan dengan izinNya. Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberi tahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan KekuasaanNya) meliputi langit dan bumi dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dialah Yang Maha Tinggi (darjat kemulianNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya).

Surah Al Baqarah ayat 255Friday, 2 March 2012

CERITA 1

Assalammualaikum..
Memang susah sebenarnya nak meyakinkan orang ramai tentang pentingnya perlindungan insurans  . tiada kesedaran kerana tak kena kat batang hidung sendiri . selalunya orang yang akan mendapat kesedaran ini bila telah berlakunya sesuatu kemalangan atau apa sahaja yang memerlukan mereka mengeluarkan wang . masa tu baru la menyesal dan menyalahkan diri sendiri kenapa  x amik insurans  . bukan nak mengata tapi itulah hakikatnyer . sekadar renungan kita seandainya terjadi situasi begini :
Aini bukan nama sebenar merupakan anak sulung dari 4 beradik . ibunya telah meninggal dunia disebabkan diserang penyakit . pada usia yang br sahaja 23 thn dia terpaksa memikul tanggungjawab untuk menguruskan segala hal yang berkaitan keluarganya . dia seorang anak yang baik yang selalu membantu ayahnya untuk menguruskan hal rumah tangga . Aini adalah seorang student di UITM .
Langit tak selalunyer cerah ,kejadian ini berlaku ketika ayahnya sedang outstation .  dengan x diduga sedang enak Aini  tidur tiba-tiba dia mendapat satu panggilan daripada kawan ayahnya en. Hashim bukan nama sebenar . Dia memberitahu ayahnya masuk hospital disebabkan terjatuh dalam bilik air . dan Aini tak perlu bimbang kerana keadaan ayahnya stabil . dia juga menyuruh Aini datang ke hospital esok dan memesan supaya  membawa adik2 sekali . Dengan sedikit kehairanan  Aini berfikir kenapa perlu membawa adik2nya sekali jika tidak ada apa2 yang berlaku .
Keesokan harinya dia membawa adik2 nya pergi melawat ayahnya di hospital . setibanya mereka di sana alangkah terperanjatnya apabila diberitahu ayahnya telah meninggal  dunia . bayangkan  keadaan Aini ketika itu. Sgt memilukan . Sgt menyedihkan . Ibunya baru jer meninggal dunia 6 bulan lps .sekarang ayahnya pula meninggalkan mereka .  Macammana dia nak sara adik2nya sedangkan dia masih belajar lagi . Adik lelakinya yang bongsu baru berusia 10tahun. Ya Allah.. sedih emaknya meninggal dahulu pun x abis lagi . ditambah pula dengan pemergian ayahnya pula . Hanya Allah sahaja mengetahui perasaan mereka . Inilah dugaan Allah .
Tidak rugi jika kita mempunyai Perlindungan Insurans  . Walaupun telah meninggal dunia kita masih lagi dapat membantu famli kita . Sebagai ibubapa kita dapat membantu anak2 kita untuk meneruskan hidup mereka sehingga mereka betul2 boleh berdikari  setelah ketiadaan kita . Insyaallah….

No comments:

Post a Comment